Irrigálás

Kolosztómaviselők részére már vannak olyan, úgynevezett székletszabályozó eljárások, amik megkönnyíthetik a mindennapokat.

Ezek lehetnek:

• Táplálékfelvétel időpontjának megválasztása:
azonos időben → reflex, bélperisztaltika
gyakran, keveset pl. napi 5-6-szor, így a bélgázképződés is csökken

• Megfelelő étrend beállítása
az ételek hatását önmagán kipróbálni, táplálkozási napló vezetése, ami mellett fontos egy, már meglevő társbetegség diétájának (pl. diabetes) tartása

Ajánlom, a témában tapasztalt szakember: http://dietastanacsok.hu

• Gyógyszerek
Hasmenés esetén: megfelelő étrend, diéta, hasfogó pl. Carbo activatus, Reasec
Tartós hasmenés: ok kiderítése
Székrekedés: megfelelő étrend, megfelelő folyadékbevitel, természetes sósvizek, hashajtó teák, Paraffin, Bolus laxans, Laevolac. Drasztikus szerek kerülése, csak orvosi utasításra!

• Testmozgás, torna

• Irrigálás
Lényeg: Meleg víz → bélfal → reflex → összehúzódás → béltartalom kiürülése

Az irrigálás célja, hogy a két irrigálás között nem ürül széklet. Előnye, hogy nagyon megbízható módszer, könnyű alkalmazni, biztonságot ad a székletürítés feletti kontroll. Ebben az esetben kisebb méretű segédeszközök alkalmazása is elegendő, emellett kevesebb peristomalis bőrszövődmény alakul ki. Ami sokak számára fontos lehet, hogy ennél a módszernél kevesebb bélgáz és kevesebb szag távozik, ami miatt sokkal nagyobb szabadságot adhat, kevesebb pszichoszomatikus probléma jelentkezhet.

Fontos! Nem minden sztómatípussal rendelkező sztómaviselő irrigálhat. Azt, hogy ki végezhet irrigálást, mindig az operáló orvos dönti el, és a betanítást mindig sztómaterápiás nővérnek kell végeznie!