A Sztóma

A sztóma szó szájadékot jelent. Ezt a mesterséges nyílást műtéti úton helyezik el a hasfalon, készülhet az emésztőrendszeren és a vizeletkiválasztó rendszeren. Ezen a nyíláson keresztül tud a továbbiakban a széklet/vizelet távozni a bélből.

Leggyakrabban sztóma a vékony- és a vastagbél szakaszán kerül kialakításra, helye a betegségtől függ. Elsősorban vastag- és végbél daganatok, Crohn-betegség, bélelzáródás, fekélyes vastagbélgyulladás, diverticulitis, endometriózis, trauma, vagy sérülés esetén kerül kialakításra, illetve fejlődési rendellenesség miatt már újszülöttkorban is sor kerülhet sztómaképző műtétre.

A sztóma a betegségtől függően lehet átmeneti vagy végleges. Átmeneti sztómát abban az esetben helyeznek fel, ha a műtét után szükség van a bél tehermentesítésére. Ez általában néhány hónapot jelent, ez után az időszak után a belet összevarrják, vagyis bezárják a mesterséges nyílást, azaz a sztómát. Állandó, vagy végleges sztómára akkor van szükség, ha a betegség túl közel van, illetve érinti a végbelet, záróizmot, és annak megtartása nem lehetséges.

Leggyakoribb sztómafajták:
vékonybélkivezetés – ileosztóma
vastagbélkivezetés – kolosztóma
vizeletkivezetés/húgyúti sztóma - urosztóma