Életmód

Táplálkozás

Sokan úgy gondolják, hogy a sztómájuk miatt különleges diétához kell ragaszkodniuk, de szerencsére ez nincs így, hosszútávon itt is az egészségtámogató étrend alapelvei lesznek irányadók (MDOSZ-Okostányér ajánlás).

A műtét után a kezelőorvos határozza meg milyen ütemben térhet vissza a normál étkezéshez. Fontos a fokozatosság. Érdemes az ételeket kis adagokban kipróbálni, hogy ki tudja tapasztalni hogyan reagál rá, így tudni fogja mi az, ami esetleg gondot okozhat.

Ajánlott dietetikus segítségét kérni, aki az alapbetegségnek és a társbetegségeknek megfelelő tanácsokkal tudja ellátni.

Ajánlom, a témában tapasztalt dietetikus: http://dietastanacsok.hu

Sport

A sztómaviselők is sportolhatnak. Természetesen, mint sok minden más, ez is egyénfüggő, de a műtét utáni gyógyulást követően fokozatosan visszatérhetünk a sportoláshoz.

Ajánlott mozgásformák az úgynevezett non-impact mozgások, amik nem járnak rázkódással, ütődéses mozdulatokkal:
- kerékpár, szobabicikli
- elliptikus trainer
- séta, Nordic-Walking
- úszás

Nem ajánlott mozgásformák:
- birkózás, judo
- súlyemelés


Utazás

Sztómaviselők is úszhatnak, vagy fürödhetnek a strandon. Ez a sztómának nem árt. Kolosztómával érdemes mini zsákot, dugót, vagy sztómasapkát használni.
A termálvíz sem tilos, de fontos, hogy utána hagyjunk időt a zsák vagy alaplap cseréjéhez, mert a meleg víz fokozhatja a tapadást, így nehezebb lesz az eltávolítás.
Szűrővel rendelkező zsákoknál, ha a dobozban van matrica, akkor ragasszuk le a szűrőt.

Hosszabb útra érdemes egy elsősegély csomagot összeállítani.

Repülőút a sztómazsákokat kézipoggyászként vigyük. A csomagban legjobb ha, törlőkendő, és bőrvédőkendő van, ami nem okoz gondot a biztonsági ellenőrzésnél.
Külföldre utazás esetén célszerű tájékozódni arról, hogy hol van a legközelebbi elérhető sztómaterápiás nővér arra az esetre, ha bármilyen gond előfordulna.


Öltözködés

Bár a modern eszközök már nagyon diszkrétek, ha biztosan nem szeretnénk, hogy észrevehető legyen, érdemes lazább ruhadarabokat hordani, és kerülni a szűk felsőket, ruhákat.
Fontos, hogy a nadrág, szoknya, bugyi dereka, az öv, ne a sztómán helyezkedjen el, mert így akadályozhatják a sztóma ürülését, és akár sérülést is okozhatnak. A túl szűk nadrág, szoknya, fehérnemű leszoríthatja a szákot, ami szintén problémát okozhat a bél ürülésében, de akár a zsák leválását is okozhatja.


Mindennapok

Autóban érdemes egy kisebb párnával védeni a sztómát, mert a biztonsági öv könnyen kidörzsölheti.

 

Ha kevés a zsák - egyedi méltánoysság

Ha valamilyen okból a három hónapra felírható zsákmennyiség nem elegendő, abban az esetben egyedi méltányossági kérelmet lehet benyújtani a NEAK-hoz további eszközök támogatására.

Erről bővebb információ itt található.

A kitöltendő kérelem pedig itt.

 

Adókedvezmény

Tartós betegség esetén adókedvezmény vehető igénybe. Mesterséges testnyílással élő személyek esetén a következő BNO kódokra vonatkozik:

Z93 Mesterséges testnyílás
Z930 Tracheostomával élő személy
Z931 Gastrostomával élő személy
Z932 Enterostomával élő személy
Z933 Colostomával élő személy
Z934 Egyéb művi, gyomor- vagy bélstomával élő személy
Z935 Cytostomával élő személy
Z936 Egyéb mesterséges húgyrendszeri szájadékkal élő személy
Z938 Egyéb művi stomával élő személy
Z939 K.m.n. művi stomával élő személy

Erről részletesebb információ itt található.

A teljes jogszabály és BNO lista itt olvasható.